Сировина для бджільництва

Видобуток меду – одна з перспективних статей експорту нашої держави, саме тому нам потрібні здорові та продуктивні бджоли, які зможуть забезпечувати необхідну кількість цінного та корисного меду. Серед продуктів бджільництва не тільки цінний дієтичний продукт мед, а й віск, прополіс, отрута тощо.

Ефірні олії хвойних порід є природними факторами, що зумовлюють цілющу властивість повітря та регулюють фізико-хімічні властивості повітряного середовища. Вони очищають повітря, окислюючи, осаджуючи чи нейтралізуючи забруднення, а також позитивно впливають на стан бджолиних сімей в цілому.

Терпентинова ефірна олія використовується як монокомпонент для лікування хвороб, варроатозу (кліщ) та акарапідозу бджіл (кліщ), а також ця олія виявляє безпосередній вплив на видобуток меду. Марлевий тампон змочувати ефірною олією з розрахунку 1 грам на вулик бджіл та розміщувати на верхні бруски центральних рамок. Верхній льоток щільно закрити спеціальною пробкою. Обробки проводити 4 рази з інтервалом 5 днів у квітні. Позитивний вплив парів терпентинової олії на несучість маток. Яйцекладка маток у сім'ях в середньому на 20% більша, ніж у контрольних групах. Оскільки зростає несучість маток, швидше нарощуються сім'ї, збільшується інтенсивність літа бджіл, підвищується продуктивність сімей та видобуток меду. Потрібна обережність, щоб ефірна олія ні в якому разі не потрапила безпосередньо на бджолу, оскільки бджола може почорніти та загинути.

    Рецептура універсальної суміші від бджолиного кліща – від варротозу (весна, літо, осінь), %:

  • Евкаліпту ефірна олія – 48,00;
  • Герані єгипетської ефірна олія – 16,00;
  • Лаванди ефірна олія – 16,00;
  • Гвоздики ефірна олія – 16,00;
  • Ветивера ефірна олія – 4,00.

Загалом 100,00%.

Дозування становить чотири краплі на один вулик. Будьте обережні, якщо льоток зроблений із пластику, ефірні олії не сумісні з пластиком. Перевага цієї техніки полягає в тому, що немає необхідності відкривати дах вуликів, і не відбувається раптове охолодження у вулику. Лікування триває тиждень. Після першого лікування друге лікування проводитиметься через тиждень, третє лікування знову через тиждень, тобто 3 процедури протягом 15 днів.

Евкаліпту ефірна олія використовується як монокомпонент. Використовують тільки взимку,  від варротозу. 4 краплі ефірної олії евкаліпта розмішуються на щільному картоні шириною 20 см та вкладаються під рамки, загибель варро починається з 2-го дня. Ніколи не використовуйте занадто багату суміш у холодну пору, оскільки збільшується подразлива активність ефірних олій на бджіл. Взимку потрібно проводити лише 2 процедури лікування. Варроа не розмножується взимку.

Ветивера  ефірна олія, використовується як монокомпонент для стимулювання фізичної активності бджіл та як частина імунної стимуляції для стійкості до хвороб.

Не використовуйте ефірні олії під час холодного вітру або під час дощу, завжди проводьте лікування в хорошу погоду. Взимку ніколи не лікуйте затемператури нижче 6°C і завжди чекайте до початку дня. Ефірна олія дуже швидко поширюється у вулику, бджоли почнуть його провітрювати, у вулик потрапить вологість і холод, що погано вплине на бджіл, бджоли бояться сильної вологості або сильного холоду, тому будьте дуже обережні щодо часу лікування.

Ефірні олії герані, гвоздики та лаванди найбільш активні на грибах та дріжджах та від нозематозу (Nosema ceranae – паразити родини роду мікроспоридій, проникає паразит у менш захищені клітини задньої частини середньої кишки медоносної бджоли). В результаті порушується процес всмоктування поживних речовин і неефективно витрачаються білки організму комахи. Відбувається порушення вуглеводного, жирового, мінерального, водного обмінів. Всі ці зміни у хворих бджіл призводять до прискореного старіння організму комахи.

Інформація надана відповідно до фармацевтичних бібліографій.

Окрім ефірних олій для профілактики та лікування бжолиних сімей можуть бути застосовані  і мононокомпоненти такі як евкаліптол та тимол. Проте слід зауважити, що деякі з монокомпонентів, такі як ізоамілацетат та 2-гептанон навпаки можуть відлякувати комах, тому використовуються у спеціальних спреях.

Втрата природного довкілля, зменшення різноманітності квіткових рослин, вирощування однієї культури на великій площі (монокультура) та інші фактори суттєво обмежили доступ медоносних бджіл до їх природного білкового корму – квіткового пилку. Нестача цього збалансованого корму вважається однією з причин послаблення та загибелі бджолиних сімей у країнах із розвиненим сільським господарством. Тому є штучні прикорми для бджіл, деякі з них місять навіть спіруліну.

Щодо воскових компонентів, з яких виготовляють штучні стільники (які бджоли самостійно дооформлюють натуральним воском), то можемо запропонувати

Парафін,

Ефіри бджолиного воску та

Віск пальми.

Компоненти сплавляють з бджолиним натуральним воском у певній пропорції, отримуючи штучні стільники для розведення бджіл.

Поділитися:
Ще цікаве в категорії
Дивитися всі категорії

Будьте в курсі найцікавіших новин!

Підписуйтесь на розсилку, щоб бути в курсі новинок, акційних пропозицій і подій

Нічего не знайдено
Ми використовуємо файли cookies для поліпшення веб-сайту. Продовжуючи переглядати цей сайт, ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie та Політики конфіденційності
Завантажити каталог