ВООЗ повідомляє, що у 30% населення відзначають біль у суглобах. Згідно з епідеміологічними дослідженнями патологія суглобів у осіб у віці старше 40 років відзначається в 50% випадків, а старше 70 років — у 90% населення. Біль у попереку в якийсь момент свого життя відчувають близько 80% всіх жителів планети При всьому різноманітті причин, що викликають ураження суглобів і м'язів, більшість випадків можна умовно поділити на: посттравматичні запалення м'язів і суглобів, біль у м'язах і суглобах при важких фізичних навантаженнях, запальні та дегенеративні захворювання суглобів.
Особливої уваги у препаратах для знеболення вищевказаних патологій заслуговує така форма для м’якого місцевого застосування як гель на базі метилсаліцилату.
Метилсаліцилат – метиловий ефір саліцилової кислоти, що має вигляд маслянистої рідини зі специфічним приємним м'ятним запахом вінтергренової олії. Ця речовина має виражені протизапальні та знеболювальні властивості, механізм яких пов'язаний з пригніченням синтезу простагландинів у вогнищах запалення та пошкодження тканини. Молекула виявляє місцеву подразнюючу дію, тому препарат впливає на чутливі нервові закінчення, і проявляє судинорозширювальний ефект. Метилсаліцилат, викликаючи подразнення шкірних рецепторів, призводить до утворення і викиду в кров великої кількості біологічно активних речовин, що регулюють больову чутливість. Іноді викликає місцеву гіперемію шкіри, в результаті стимуляції локального кровообігу. Метилсаліцилат проявляє анальгезуючий, протизапальний і зігріваючий ефекти, які виникають через кілька хвилин після його нанесення і досягають максимуму протягом 20-30 хвилин.
Використання метилсаліцилату в гелевих розчинах веде до зниження сполучної здатності рогових клітин між собою, як наслідок — до підвищення проникності епідермісу. Тобто метилсаліцилат буде виступати у ролі енхансера, компонента, що підсилює проникність шкіри, тому його досить часто комбінують з іншими активними сполуками, для яких проникність потрібно підсилити.
Метилсаліцилат широко застосовується для ароматизації зубних паст та ополіскувачів, жувальних гумок, та у малих дозах – в харчових ароматичних есенціях.
В якості розігріваючого агенту або для зняття запалення м'язів і суглобів – в концентраціях від 3 до 9%.
В парфумерії, в якості модифікатора аромату квітів, в засобах гігієни порожнини рота – в концентраціях від 0,0001 до 0,6%.