Клейми в ЄС, як це працює.

Клейми в ЄС, як це працює.

Маркування на упаковках косметики виходять з формату «інформації для експертів» в сферу лайфстайлу. Інфлюенсери навіть бойкотують не екофрендлі-бренди. Розбираємося, де нас лякають, а де насправді варто придивитися.

Зростаюча цікавість до того, що насправді ми наносимо на себе, збільшує і відсоток помилок. Багато маркування на упаковці або залякують нас, або попереджають про щось очевидне. І вони, як правило, не регламентовані. Діючий регламент 655/2013 Сosmetic claim дає рекомендації та встановлює об’єктивні критерії для клеймів.

Насправді дозволені маркування «free from» або «не містить» пишуться не для прояснення складу, а щоб допомогти споживачеві вибрати продукт, який відповідає його способу життя і переконанням. Емульсію «без продуктів тваринного походження» сміливо купить веган, а напис «без спирту» на упаковці ополіскувача для порожнини рота допоможе зробити вибір і великій родині з дітьми. 

Отже, маркування «free from» значить, що цих інгредієнтів немає. Клейм «free from» гарантує повну відсутність певного інгредієнта у складі. Для нього не існує мінімальних доз або хитрих шляхів. Наприклад, якщо ви бачите на упаковці емульсії напис «без силіконів», то можете бути впевнені, що в баночці немає і компонентів, які з часом можуть їх утворити.

А от деяких інгредієнтів і бути не може у складі косметичного продукту. Європейські косметичні бренди не мають права лякати своїх покупців написами в дусі «не містить радіоактивний уран» і так далі. Якщо речовина в принципі заборонена при додаванні в косметику, обумовлювати це ще раз не тільки ні до чого, але й не рекомендується, і може навіть трактуватися, як введення споживача в оману.

Деякі маркування нас плутають. Звичні ярлики «без консервантів», «без парабенів» це хитрість, причому не дуже законна. Будь-який компонент, що захищає продукт від розвитку в ньому мікроорганізмів, по суті своїй є консервантом, навіть якщо він не включений в офіційний список консервантів. А значить, сміливо переконувати покупця в чистоті складу швидше хитрість, ніж благі наміри.

За матеріалами доповіді АПКУ та Angel Consulting від 25.11.22

Поділитися:
Ще цікаве в категорії
Дивитися всі категорії

Будьте в курсі найцікавіших новин!

Підписуйтесь на розсилку, щоб бути в курсі новинок, акційних пропозицій і подій

Нічего не знайдено
Ми використовуємо файли cookies для поліпшення веб-сайту. Продовжуючи переглядати цей сайт, ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie та Політики конфіденційності
Завантажити каталог