Ефірна олія петітгрейну

Якщо хочете надати своїй парфумерній композиції свіжої зеленої гіркоти з фруктово-льодяниковим відтінком та меланхолійним звучанням, то вам на допомогу прийде витончена петітгрейнова ефірна олія (Petitgrain).

Петітгрейнова олія – це група ефірних олій, які одержують перегонкою листя та молодих гілок, порослі і плодів, що тільки що зав'язалися, різних видів з родини цитрусових. Видобудок даного виду олії було започатковано на півдні Франції, потім перенесли виробництво цієї олії до Парагваю і американська олія поступово витіснила з ринку французьку, завдяки низькій собівартості, хоча французька олія і понині вважається більш якісною і ароматично бездоганною. І досі відмічається фальсифікація та підробки саме французької ефірної олії петітгрейну.

До 85% олії складають оцтові ефіри ліналоолу та гераніолу. А лімонен  знаходять у ефірній олії лише тоді, коли в оброблюваний матеріал входили недозрілі плоди. Листя і пагони при видобутку петітгрейнової олії дають продукт абсолютно без лімонену. Деякі зразки олії містять цитраль, його наявність вказує, що в оброблюваному матеріалі знаходилося листя або пагони лимону.

Ефірна олія з листя лимона видобувається паровою дистиляцією і її вихід складає від 0,2 до 0,5 відсотків  майже у 10 разів менше, якщо порівнювати з виходом звичайної пресової олії лимону, що й зумовлює вищу ціну. Завдяки присутності цитралю в петітгрейновій олії з лимону, олія має дзвінкий лимонно-деревний аромат, з чудовою гіркою, злегка трав'янистою нотою. Ароматичні якості петітгрейн-лимону визначаються поряд із цитралем наявністю неролу та нерилацетату. Олія блідо-жовтого або зеленувато-жовтого кольору. Основні виробники: Гвінея, Італія, Туніс та іноді Алжир і Марокко.

Паровою відгонкою листя мандарину теж отримують дуже цікаву ефірну олію петітгрейн-мандарину. Тільки Італія, Іспанія і час від часу Алжир виробляє невеликі кількості цієї олії. Іспанська олія вважається найкращою. За кольором це темна оливково-зелена рідина з сильним приємним та багатим фруктовим (трохи схожим на виноград), квітковим ароматом. Характерною особливістю її складу є наявність великої кількості метил-N-метилантранілату. Містить також пара-цимол, до 40%.

Олія з листя гіркого апельсину (петітгрейн-бігардія) виробляється паровою дистиляцією з листя і дрібних гілочок в основному в Італії, Іспанії та Франції, а також на Гаїті, в Китаї та Північній Африці. Вихід близько 0,2%. Процес відгону ведеться швидко і прямою парою, щоб уникнути гідролізу основного компонента - ліналілацетату. Французька олія петітгрейн-бігардії вважається найякіснішою олією цього типу завдяки використанню провідних технологій і найбільшого досвіду у видобутку. Колір від жовтого до коричневого. Аромат різкий, гіркувато-солодкий, квітковий.

Справжній петітгрейн-бігардія має сильний, м'який і приємний аромат. У поєднанні з дорожчим неролі зменшує ціну останнього в дорогих парфумерних композиціях без шкоди для якості і цей факт використовують для фальсифікації олії неролі. Порівняно дорогий петітгрейн-бігардія іноді фальсифікується більш дешевим петітгрейн-парагвай, а також додаванням ліналоолу і ліналілацетату, це зменшує ліве обертання ефірної олії, та й цей недолік можливо компенсувати додаванням натурального ліналоолу, отже будьте уважні. Поряд із високоякісною олією петітгрейн-бігардії в Південній Америці (Парагвай) виробляють олію з листя сумішей солодкого та гіркого апельсина.

Отримана олія є важливою сировиною для парфумерії, особливо для виготовлення віддушок та ароматизації твердого мила. Запах такої олії сильний та свіжий, вирізняється високим вмістом ліналілацетату, особливо при швидкому відгоні. Ефірна олія петітгрейн-парагвай застосовується для ароматизації мила, де сильний аромат необхідний, а от для більш тонкого аромату, для виготовленні помад чи парфумерії використовують безтерпеновий петітгрейн-парагвай, який одержують вакуумною перегонкою олії.

Безтерпенова олія має дуже багатий, м'який і гармонійний аромат і є одним з  компонентів ідентичної натуральній олії неролі. Китайська олія петітгрейн-бігардії вважається олією не дуже високої якості, зазвичай містить до 45 % ліналілацетату і до 12% ліналоолу, цис-ліналоолоксиду - до 5,4% транс-ліналоолоксиду - до 7,2% та метилантранілату - до 3,5%.

Петітгрейн – це класична зелена нота, що застосовується у всіх видах парфумерних композицій. Особливо часто вона зустрічається в зелених, цитрусових та деревних ароматах. Широко представлена в одеколонах.

Ефірна олія петітгрейну широко використовується в косметичній та харчовій промисловості як ароматизатор. Крім того, це традиційний засіб ароматерапії та фітотерапії. Цінують ефірну олію за її антисептичні, спазмолітичні, заспокійливі властивості. У косметичному виробництві може стати у нагоді як компонент для підвищення еластичності шкіри (особливо при масажах) та для стягування розширених пор. У засобах для волосся забезпечує профілактику облисіння, стимулює ріст волосся і зміцнює корені. Сильний антиоксидант. Використовується у засобах від розтяжок та целюліту і навіть підвищує пружність грудей.

Поділитися:
Ще цікаве в категорії
Дивитися всі категорії

Будьте в курсі найцікавіших новин!

Підписуйтесь на розсилку, щоб бути в курсі новинок, акційних пропозицій і подій

Нічего не знайдено
Ми використовуємо файли cookies для поліпшення веб-сайту. Продовжуючи переглядати цей сайт, ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie та Політики конфіденційності
Завантажити каталог