Ефірна олія лимону

Ефірна олія лимону Cítrus límon

У сучасному світі лимони цінують за особливу пікантність, яку вони надають їжі та напоям. Продукти з ароматом лимона також надзвичайно популярні в багатьох країнах. Від лимонаду та солодощів з лимонним смаком до засобів для чищення та дезінфекції з ефірною олією лимону.

Лимон – це гібрид цитрону (Citrus medica Linnaeus) і лайму (Citrus aurantifolia Swingle), що спонтанно виник у природі та тривалий час розвивався як окремий вид. Батьківщиною лимонів вважають південно-східний Китай, у Європі культивується з часів Римської Імперії, куди прийшов  з Індії. Провідними виробниками ефірної олії на сьогодні вважають такі держави, як Італія (Сицилія), Ізраїль, США (Каліфорнія та Флорида), Іспанія та Бразилія.

Олію одержують зі шкірки плодів: методом пресування (Lemon Oil Expressed) або методом паровї дистиляції (Lemon Oil Distilled). Отримана ефірна олія має жовтий або зеленувато-жовтий колір та характерний запах і смак свіжижого нарізаного лимону. Вихід ефірної олії з 1 тони плодів при методі холодного віджиму - до 4 кг. При природньому старінні олії змінюється і її основний склад:  лімонен окислюється в цис-і транс-епоксиди, карвон та карвеол (вміст цих компонентів у свіжодобутій  олії не перевищує 0,05%); цитраль практично зникає, до рівня 0,3%. Через 3 роки зберігання g-Терпінен частково перегруповується в пара-цимен, надаючи олії своєрідний, не дуже приємний, запах. Основні компоненти та приблизний відсотковий склад якісної ефірної олії лимона  будуть виглядати наступним чином: D-Лімонен (70-74%), b-Пінен (до 15%), g-Терпінен (до 12%), Нераль, Гераніаль та Мірцен (присутні у межах до 2,8 %), α-Пінен  (до 3,5%), Парацимен та Терпінолен  (до 2%), α-Терпінеол (до 2,8%) та Сабінен (до1,9%).

Італійська лимонна олія переважно (на 90%) виробляється на Сицилії. Ефірна олія зі шкірки італійського лимона вважається найбільш високоякісною. Вихід самої олії та вміст цитралю залежить від термінів цвітіння лимоного дерева та термінів дозрівання плодів. Плоди, що дозрівають у січні-лютому – найбільш вигідні для отримання ефірної олії. Лимони літнього дозрівання використовують для отримання олії у разі їх некондиційного стану. Літня олія вважається невисокої якості, тому для покращення якості ії купажуть із зимовими партіями. Орієнтовний вміст цитралю у свіжій пресованій лимонній олії різних термінів дозрівання буде наступним - у грудні та січні він буде найвищим і становитиме до 6 %, у лютому показник спадає до 5%, відповідно у березні до 4,5%, а у квітні до 4-3,8%.

У Каліфорнії основними сортами лимона, з яких отримують олію, є Лісбон та Евріка. Вміст цитралю (нераль+гераніаль) у каліфорнійському типі 2,2-3,8%, а у італійському типі відповідно вище - 3,0-5,5 %.

Іспанська лимонна олія зазвичай трохи дорожча за італійську, проте за ароматичним профілем дуже схожа на неї.

Бразильська лимонна олія в порівнянні з італійською та каліфорнійською оліями містить меншу кількість цитралю та більше нелетючого залишку.

Палестинська лимонна олія вважається олією середньої якості.

Ефірна олія лимона зазвичай фальсифікується терпеновими ізолятами з цитрусових, головним чином лімоненом. У таких фальсифікатах відсутня сесквітерпенова частина, наявність цитралю зазвичай перевищує 5%, а вміст лімонену становить 80-90%, за цих умов досягається більш-менш відповідна ароматика.

Ефірна олія лимону широко використовується для ароматизації всіх видів напоїв - алкогольних та безалкогольних, печива, сухих розчинних порошків, морозива, цукерок, жувальних гумок та фармацевтичних препаратів. Знаходить широке застосування у парфумерії, туалетних водах, продуктах та піномийних засобах. Але вміст цього компоненту в різних продуктах і засобах не повинен перевищувати 2% через фототоксичність псоралену та оксипеуцеданину, природних світочутливих речовин, що містяться в цій ефірній олії.

Безтерпенова ефірна олія лимону вирізняється відмінною якістю. При перегонці лимонної олії з високим (5-6%) вмістом цитралю при зниженому тиску (24 мм) вихід безтерпенової олії становить  6-7% від загальної маси олії, що переганяється. Фізико-хімічні показники безтерпенової олії будуть значно різнитися від звичайної: цитраль  50-60%, ефіри 13-16% та спирти 13-16%, сесквітерпени 10-20%. Якщо вміст цитралю у первинній олії становить 2-3%, тоді на виході отримані показнику будуть дещо іншими: цитраль 25-30%, ефіри 19-21%, спирти 20-30%. Сесквітерпени можна відокремити вторинною перегонкою (при 20 мм), тоді отримана олія буде містити  цитралю до 66% та буде  добре розчинятися у водно-спиртових розчинах, без надання  продукту опалесценції та осаду, саме тому безтерпенову лимонну олію рекомендують застосовувати для ароматизації напоїв та використовують в елітних парфумах. Безтерпенова олія дуже дорога, тому часто фальсифікується. Для цього звичайну лимонну олію (а іноді і технологічні відходи, що отримані при детерпенізації лимонної олії і містять переважно лімонен) змішують із синтетичним цитралем у співвідношенні один до одного. Такий продукт за багатьма показниками відповідає безтерпеновій олії, але у десятки разів дешевше.

Як вже зазначалося, натуральна ефірна олія лимону має дуже широкий спектр дії. Знижує тиск та рівень холестерину в крові, зміцнює імунітет, ефективна при харчових отруєннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, жовчнокам'яній хворобі. Допомагає при артриті та ревматизмі, виявляє антицелюлітні властивості, відбілює пігментні плями, чинить профілактичний вплив від пародонтозу, карієсу та стоматиту. Знімає головний біль і, безперечно, покращує настрій та самопочуття.

Довіряйте перевіреним постачальникам і ви отримаєте не тільки задоволення, але і заявлені терапевтичні властивості!

Поділитися:
Ще цікаве в категорії
Дивитися всі категорії

Будьте в курсі найцікавіших новин!

Підписуйтесь на розсилку, щоб бути в курсі новинок, акційних пропозицій і подій

Нічего не знайдено
Ми використовуємо файли cookies для поліпшення веб-сайту. Продовжуючи переглядати цей сайт, ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie та Політики конфіденційності
Завантажити каталог