Антибактеріальний та протигрибковий агент триклозан

«Все-отрута, все-ліки»  –

те й інше визначає доза!

Роз’яснення та наукові рекомендації щодо безпеки застосування триклокарбану та триклозану в косметичних продуктах.

Науковий комітет з питань безпеки споживачів (SCCS) надав висновок у листопаді 2022, щодо безпечності триклокарбану та триклозану (в особливості їх потенційних ендокринно-руйнівних властивостей), як інгредієнтів косметичних продуктів . У світлі інформації, представленої в рамках запиту даних, наявної в поточний час наукової літератури, відповідних інструментів і експертної оцінки SCCS, а також беручи до уваги, зокрема, побоювання, пов'язані з потенційними ендокринними порушеннями, SCCS вважає доцільними нижченаведені рекомендації.

Використання триклокарбану як консерванту в косметичному продукті, що наноситься на шкіру, безпечно до максимальної концентрації 0,2% – як для дітей (віком від 0,5 до18 років), так і для дорослих при індивідуальному або комбінованому застосуванні.

Крім консервуючої функції використання триклокарбану також безпечно до максимальної концентрації 1,5%.

Використання триклокарбану як консерванту в косметичному продукті, що наноситься на шкіру, безпечно до максимальної концентрації 0,2% як для дітей так і для дорослих при індивідуальному або комбінованому застосуванні.

Використання триклокарбана також безпечно до максимальної концентрації 1,5% (крім консервуючої функції) в змиваємих засобах при індивідуальному або комбінованому застосуванні як для дітей так і для дорослих.

Однак використання триклокарбану в максимальній концентрації 0,2% у ополіскувачі для порожнини рота небезпечно для дорослих та дітей, а зубна паста – для дітей віком до 6 років.

Ця оцінка не включає вплив на дітей через серветки.

Використання триклозану як консерванту в концентраціях, зазначених у положенні 25 Додатку V, у косметичних продуктах для шкірного застосування є безпечним, за винятком лосьйонів для тіла, при використанні окремо або в комбінації – як для дорослих, так і для дітей.

Використання триклозану як консерванту в зубній пасті безпечно при концентрації 0,3% при індивідуальному застосуванні як для дорослих, так і для дітей, але небезпечно при використанні в комбінаціях для дітей до 3 років.

Для дорослих використання триклозану як консерванту в рідині для полоскання порожнини рота безпечно при концентрації 0,2% при індивідуальному використанні, але не при спільному використанні. Для дітей і підлітків небезпечна концентрація 0,2% навіть при індивідуальному застосуванні.

SCCS не має даних про спільне використання триклокарбану та триклозану в одному продукті, і, отже, це не було оцінено.

Будьте уважними в дозуванні.

Джерело: Європейська комісія

Поділитися:
Ще цікаве в категорії
Дивитися всі категорії

Будьте в курсі найцікавіших новин!

Підписуйтесь на розсилку, щоб бути в курсі новинок, акційних пропозицій і подій

Нічего не знайдено
Ми використовуємо файли cookies для поліпшення веб-сайту. Продовжуючи переглядати цей сайт, ви погоджуєтеся на використання нами файлів cookie та Політики конфіденційності
Завантажити каталог